Publicatie in Groentennieuws

Afgelopen week verscheen onderstaand artikel online op groentennieuws.nl

 

Gewasbescherming: Binnenkort pleksgewijs vernevelen

Dat de ruimtebehandeling door verneveling in de strijd tegen ziektes en plagen in opkomst is, is geen nieuws. Wat wel nieuws is, is dat de voorbereiding voor het pleksgewijs vernevelen in volle gang is. Dat pleksgewijs vernevelen gaat dan gekoppeld worden aan de allernieuwste scoutsoftware. Veugen Technology is er maar druk mee. De verwachten zijn hooggespannen.

Het eerste prototype is inmiddels klaar en kan er binnenkort gestart worden met de eerste testen. En om pleksgewijs te kunnen vernevelen is de Powerfogger zelfrijdend geworden.

Ruimtebehandeling versus spuittechniek
In het kader van de toegenomen arbeidsdruk past de verneveltechniek goed in het moderne plaatje. Er zijn vaak simpelweg geen mensen beschikbaar. En spuiten kost meer tijd dan vernevelen. En als de teler voor de keuze staat tussen de aanschaf van volautomatische spuit (die dus minimaal arbeid kost) en een Powerfogger, wordt er op grond van economische motieven vaak gekozen voor de laatste. Je zou je af kunnen gaan vragen wat de toekomst is van het reguliere spuiten.

De resultaten met de vernevelaars doen overigens zeker niet onder voor die van de moderne spuittechnieken, blijkt uit proeven. Jos Veugen: “Sterker nog … ze blijken vaak effectiever. De proeven die we gedaan hebben waren tegen zowel witte vlieg als meeldauw. Die proeven doen we samen met diverse producenten van gewasbeschermingsmiddelen. Die samenwerking is mooi. Samen willen we de telers vooruit helpen. Het beste resultaat telt.”

Ze kwamen er zo ook achter dat de met 30 / 40 liter water in plaats van 20 liter water p/ha betere resultaten worden geboekt. De actieve stof blijft dan wel gelijk.

Dat Veugen de samenwerking zoekt met diverse partners, blijkt ook uit hun contacten met het Ctgb en NVWA. Zo was er onlangs een gesprek met hen over het belang van eenduidige, volledige etiketten. Maar ook over het vraagstuk om al dan niet voor nieuwe middelen toelatingen aan te vragen. Soms wordt er om economische redenen geen toelating aangevraagd, terwijl ‘de vondst’ wel een effectieve oplossing zou kunnen zijn. De vraag naar uitgebreide wetenschappelijke onderzoeken, tijd en geld lijkt producenten van gewasbeschermingsmiddelen soms te weerhouden dit proces in te gaan.

Spuitlicentie
Jos vond het, op z’n zachtst gezegd, opvallend dat er onlangs bij het verlengen van zijn spuitlicentie met rapporten werd gezwaaid uit 1991 om bepaalde statements te onderbouwen. Hij doet een oproep om rapporten te gebruiken van recente(re) onderzoeken. Jos: “De techniek van 1991 mogen we in 2024 wel verouderd noemen. Toch? De glastuinbouw ontwikkelt snel. De sector is zo innovatief en heeft echt niet stil gestaan de laatste 20 jaar. Dat lijkt me duidelijk.”

Powerfogger
Veugen heeft drie typen Powerfogger in het assortiment: TB10, TB60 Dubbel en TB100. De meeste geschikte is afhankelijk van de grootte van de kas en de aanwezige steunventilatie. De keuze is dus maatwerk.

 

Lees het originele artikel hier:
https://www.groentennieuws.nl/article/9644991/gewasbescherming-binnenkort-pleksgewijs-vernevelen/

Copyright Veugen Technology B.V. - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Website door Bonsai media